Nedeljko Dragić:

Vinko

Jedan život od ILUZIJE do DEMOKRACIJE

Autor knjige Nedeljko Dragić, karikaturist, animator, redatelj crtanih filmova, jedan je od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, dobitnik više od 60 domaćih i međunarodnih nagrada, među njima i sedam najvećih – Grand Prixa. Njegov film „Tup-tup“ ušao je u uži izbor (od pet filmova) za „Oskara“, a film „Dnevnik“ uvršten je među deset najboljih animiranih filmova svih vremena u svijetu.

Knjiga se sastoji od tri dijela: CRVENE ILUZIJE – Vinko i raspad komunizma (Zagreb, 1987-1991); SREĆA I SLOBODA – Vinko u demokraciji kapitalizma, to jest u egzilu (Munchen, 1991 – 2007); ILUZIJA SLOBODE, DEMOKRACIJE I SREĆE – Vinko u mirovini (Munchen, 2007-2011). Radi se o svojevrsnom autorovom dnevniku u stripu („slici i riječi“), njegovom viđenju događaja i doživljaja kroz glavnog junaka Vinka, „zvanog stara garda“, koji „voli filozofirati“, komentirati ono što mu se događa i što vidi oko sebe.

Opsežan predgovor knjizi, pod naslovom „Od Tupka do Vinka“, napisao je Pero Kvesić.

Filmski kritičar Nenad Polimac izrekao je niz pohvala Dragićevoj knjizi, posebno ističući da je „cjelokupni treći dio 'Vinka – stare garde' zasigurno najbolji 'komadić' stripa u posljednja dva desetljeća“.

Knjiga ima 144 stranice (format 32x20), tvrde korice, a cijena joj je 149 kuna.