Josip Majski:

Zločin koji traje

    Ovo je drugo, prošireno izdanje knjige Josipa Majskog koju je „Razlog“ objavio 2004. godine pod naslovom „Istina o zločinima u selima Cetinske krajine 1944. godine“. Autor je kao jedanaestogodišnji dječak doživio smrt majke, sestara, brata i brojne rodbine, kada su Nijemci (pripadnici SS divizije „Princ Eugen“, sastavljene uglavnom od folksdojčera iz Banata, Srijema i drugih krajeva ondašnje Jugoslavije), uz suradnju ustaške legije 369. divizije (tzv. „Vražje divizije“), pobili oko 1.800 stanovnika u sedam sela Cetinske krajine. Njegovu majku i najmlađu sestru, staru samo godinu dana, žive su zapalili.

    O tim se zločinima relativno malo pisalo, a ne spominju se ni u knjigama nekih poznatih historičara koji su se bavili tim razdobljem hrvatske povijesti. Autora su na pisanje knjige i istraživanje relevantnih dokumenata dodatno motivirale laži koje je čuo kada je dolazio (iz Slovenije gdje živi gotovo četrdeset godina) u posjete rodnom kraju – da te strašne zločine nisu počinili Nijemci i ustaše, vec partizani i četnici. Posebno je bio šokiran kada je vidio da župnik u njegovom selu Voštane drži na zidu sliku Ante Pavelića. Odlučio je da napiše knjigu o „zločinu koji traje“.

    Sadržaj prvog izdanja knjige proširio je s tri nova poglavlja koja je napisao na osnovu vlastitih istraživanja: Tko su bogumili, Oduzimanje povijesnog prezimena, Zločinci, nekretnine, žrtve. Napisao je i širi uvodni tekst u kojem je opisao reakcije rodbine, prijatelja i javnosti na prvo izdanje knjige.

    Cijena knjige je 100 kuna.