Ulrich Schiller:

Njemačka i "njezini" Hrvati

Od ustaškog fašizma
do Tuđmanovog nacionalizma

Autor knjige Ulrich Schiller (1926-2012) ugledni je njemački novinar, dugogodišnji dopisnik ARD-a iz Beograda, Moskve i Washingtona, dopisnik „Die Zeita“ i glavni urednik na Radio-Bremenu.

Predgovor njemačkom izdanju knjige napisao je Hans Koschnik, a pogovor hrvatskom izdanju Lino Veljak. Knjigu je sa njemačkog jezika preveo Marko Lehpamer.

Lino Veljak smatra da Schillerova knjiga „želi izoštriti svijest o opasnosti koja europskoj ideji prijeti od neprevladanih hipoteka prošlosti koje obilježavaju niz zemalja Istočne i Jugoistočne Europe“ i da u tom smislu „nudi hrvatskom čitatelju jedno neugodno ogledalo: ogledalo koje upućuje na nužnost oslobađajućega sučeljavanja s onim tamnim dimenzijama recentne i manje recentne prošlosti što otežavaju preobrazbu Hrvatske u prosperitetnu i stabilnu članicu Europske unije“.

Slobodan Šnajder (u svojoj opsežnoj recenziji u „Novom listu“ od 10. 02. 2013. godine) ističe da je glavna vrijednost „ove prevažne knjige“ to što je „Schiller sistematizirao sve što se odnosi na ulogu suvremene njemačke države, ponajprije njezine političke elite, u jugoslavenskom sukobu“. Smatra da je ta uloga bila ključna, no da to „samo po sebi i ne bi bilo loše da je Njemačka djelovala na temelju širih povijesnih uvida, da je, naime, krenula od zajedničke povijesti, napose u Drugom svjetskom ratu…“ Zaključuje da je Schiller ostavio „korisnu, sad već neophodnu knjigu, skoro pa priručnik“, koja je „kao podmetnuto ogledalo i Hrvatskoj i Njemackoj“, te da bi „politička klasa obiju zemalja trebala neke dijelove ove knjige naučiti napamet…“

Evo naslova nekih poglavlja knjige: Grotlo pakla na krasu; Kako su Hitler i Mussolini ustašama dali vlast nad Hrvatskom; Jasenovac i Hitlerovi savjeti Paveliću; Bleiburg – 'vođa' bježi a sljedbenici umiru; Stratezi u svečenićkim haljama; Titove zlatne godine i godesberško navještenje katastrofe; Tajne službe na djelu; Žarište požara – Krajina; Kako je počeo rat i kako se Bonn nije obazirao na upozorenja o 'finalu' u Bosni; Janko Bobetko i operacija 'Šakal'; Napadi na 'Most' – i na Hansa Koschnicka; Medugorje, mjesto hodočašćenja; Tuđmanovi mikrofoni; Ahmići; Krivica i predodžba o samima sebi – borba za povijest…

Korice knjige (hrvatskog izdanja) oblikovao je Borivoj Dovnikovic Bordo. Knjiga ima 240 strana, tvrde korice, format 21x14. Cijena joj je 150 kuna.