Stipe Šuvar:

Hrvatski karusel


   Izbor tekstova (rasprava i komentara) koje je autor ispisao od 1990. do 2004. godine. Knjiga sadrži jedanaest poglavlja (ukupno 130 priloga): 1.Hrvatska ljeta gospodnjih 1990-2003; 2. Demokratura umjesto demokracije; 3. Tranzicija u bijedu; 4. (Dis)kontinuitet; 5. Konvertiti i podobni; 6. Močvara u opoziciji i na vlasti; 7. Izgledi ljevice; 8. Srbi u Hrvatskoj: neki aspekti stradanja; 9. Zločini bez kazne; 10. Čerečenje Bosne; 11. Kolonije od Triglava do Vardara.
Evo naslova nekih tekstova: Tko ima Hrvatsku? Svođenje računa na kraju 1995. Dvije Hrvatske. Kako iz beznađa? "Lijepa naša" Tuđmanija. Franjo u državi, Franjo u crkvi. Demokratura umjesto demokracije. I klaustrofobija i megalomanija. Pretvorba u bogataše i bijednike. Diktatura pljačkaške manjine. Hrvatska i Hrvati 1945-1990. Jasenovac: hoće li Tuđman ispravljati povijest lopatom? Tito – pogled s distance. Sramota od proslava. Što je hrvatski narod dobio, a što izgubio? O sudjelovanju Hrvata i Srba u Hrvatskoj u NOB-u. Titovi generali, omladinci, stipendisti, profesori, karijeristi...Spodobe i figure. Bespuća hrvatske politike. Detuđmanizacija. Močvara na površini i glib u dubini. Ima li nade za ljevicu u Hrvatskoj? Povijest i perspektive Srba u Hrvatskoj: demografski aspekti. "Oluja" – već mit, a još zbilja. Ratovi, žrtve, zločini. Otkrivanje i skrivanje zločina. Zločini bez kazne. "Olujna" statistika. Zločini u Sisku kao paradigma. Srbi će srbovati, Hrvati hrvatovati, Bošnjaci bošnjačiti. Intelektualci, nacije i nacionalizmi u zemljama bivše Jugoslavije. Evo nas u trećem američkom carstvu. Ratovi na prostorima bivše Jugoslavije – uvod u globalizaciju ratova. Posljedice etnickog čišćenja na prostorima bivše Jugoslavije. Prolazi li ludilo? Od Triglava do Vardara kolonija do kolonije...


   Knjiga je ilustrirana s više od dvadeset političkih karikatura Borivoja Dovnikovića Borde. Ima 590 strana, format 21x14, meki uvez. Cijena knjige je 150 kuna.