Mirko Tepavac:

Moj Drugi svetski rat i mir

O ratu posle rata - autobiografski zapisi

Mirko Tepavac (rođen 1920.godine u Zemunu), skojevac koji je izdržao stravične torture zloglasnih „isljednika“ Nikole Francetića i Viktora Tomića u ustaškim zatvorima - a da nikoga nije odao, pa partizan, političar, diplomata, jugoslavenski ministar vanjskih poslova koji je 1972. godine, u vrijeme obračuna s „liberalima“ u Srbiji, podnio ostavku na tu funkciju, napisao je svoje izuzetno zanimljive „autobiografske zapise o ratu posle rata“, koji prvi put, u izdanju Razloga, izlaze u javnost.    

U svom predgovoru knjizi Tomislav Jakić, među ostalim, ističe:

„Teško da će itko od generacije koja pamti, makar i samo iz pričanja suvremenika, vrijeme o kojem Tepavac govori, odoljeti ne iskušenju, nego pravoj napasti da njegova sjećanja – kada ih jednom počne čitati – ne pročita do kraja u jednome dahu…Riječ je o jedinstvenom zapisu, zapravo zbirci anegdota i eseja na temu ilegalne aktivnosti (u samome početku) i Narodnooslobodilačke borbe, te – u naznakama metamorfoza što su se dešavale u poslijeratnom razdoblju. U isto vrijeme Tepavčevi su zapisi i maksimalno autentični, do grubosti otvoreni i iskreni, prividno gotovo hladni, ali ne i lišeni emocija. Za svakoga čitaoca – pripadnika mlade ili mlade generacije, osobito za one stasale nakon raspada Jugoslavije, u vrijeme grube i agresivne revizije povijesti i lažnog prikazivanja svega što se zbivalo u Drugom svjetskom ratu (a što, u manjoj, ili većoj mjeri vrijedi za sve države nastale na tlu nekadašnje jugoslavenske federacije), ova će knjiga biti pravo otkriće. Ako bi mladi trebali saznavati o tome kakva je bila NOB (a trebali bi), a još više o tome kakvi su bili ljudi koji su je vodili, kakav je bio njihov moral, kakva motivacija, te u kakvim je uvjetima ta borba vođena, onda bi bilo apsolutno dovoljno da posegnu za sjećanjima Mirka Tepavca…“

Iz sadržaja knjige: Zemun uoči rata; Okupacija; Odlazak u partizane; Povratak u Zemun i akcije skojevaca; Hapšenje. Pakao ustaških zatvora; Ponovo u partizanima – borbeni put dug 800 kilometara; Posljednji dani rata i Oslobođenje; Sedam tužnih slika.

Knjiga sadrži i poseban prilog autobiografiji autora (pod naslovom: „Pred partijskom komisijom“), u kojem su najvećim dijelom prezentirani tekstovi vezani uz „istragu“ UDB-e o „držanju Mirka Tepavca u ustaškom zatvoru u Zemunu, Vukovaru i Sremskoj Mitrovici 1942. godine“. A ta je „istraga“ trebala poslužiti Komisiji CK SKJ, formiranoj 1952. godine sa zadatkom da se pozabavi tim „slučajem“. Iako se radi o dalekoj prošlosti, „ipak osećam potrebu da komentarišem političke i policijske pojedinosti te neobične političko-policijske 'istrage'“, napominje Tepavac.  

Korice knjige likovno je oblikovao Borivoj Dovniković Bordo.

Knjiga ima 228 strana, format 21x14, meke korice, a cijena joj je 130 kuna.